Wet Verbetering Poortwachter

U kunt als werkgever natuurlijk het beste proberen te voorkomen dat u te maken krijgt met de Wet Verbetering poortwachter door preventief in te zetten op het mentale en fysieke welzijn van uw werknemers. 

Maar wanneer u eenmaal te maken hebt met de Wet Verbetering Poortwachter (WVB), omdat er werknemers zijn uitgevallen, zult u moeten voldoen aan de inspanningsverplichting die bij deze wet hoort. Doet u dat niet, dan is het heel goed mogelijk dat het UWV een sanctie oplegt waardoor u nog een derde jaar 70% van het het salaris van de werknemer moet doorbetalen.

Veelal zult u bij het inzetten van trajecten om de mentale gezondheid van uw medewerkers te verbeteren en om aan de eisen gesteld in de Wet Verbetering Poortwachter te voldoen, tegen wachtlijsten aanlopen. Dit betekent dat uw kosten van gemiddeld  zo'n 405,-  euro per verzuimdag zullen oplopen en dat het lastig wordt om binnen de gestelde termijn aan uw inspanningsverplichting te voldoen.

Verplichtingen

Werkgevers en werknemers hebben een aantal verplichtingen, die al beginnen in de eerste week van de ziekmelding.

Jaar 1

  • Ziektegevallen moeten uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag worden gemeld bij de arbodienst of bedrijfsarts.
  • Is de werknemer zes weken ziek, dan moet door de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse worden gemaakt. Hierin staat waarom de werknemer niet meer kan werken, wat zijn mogelijkheden tot herstel zijn en wanneer hij het werk weer denkt te kunnen hervatten.
  • Binnen acht weken na de ziekmelding of uiterlijk twee weken na de probleemanalyse stelt de werkgever in overleg met de werknemer een Plan van Aanpak (PvA) op. In dit plan staat beschreven wat beiden gaan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het PvA is een onderdeel van het re-integratiedossier.
  • Is er sprake van dreigend langdurig verzuim, dan moet de werkgever een re-integratiedossier bijhouden. Hierin staan het verloop van de ziekte en alle activiteiten die beiden hebben ondernomen om terugkeer naar werk mogelijk te maken.
  • Iedere zes weken moet de werkgever de voortgang met de werknemer bespreken.
  • Samen met de werknemer kiest de werkgever een casemanager. Deze persoon begeleidt en controleert de uitvoering van het PvA.
  • In de 42e week moet de werkgever de werknemer ziek melden bij het UWV.

Jaar 2

  • Blijft de werknemer onverhoopt lang ziek, dan volgt tussen week 46 en 52 een eerstejaarsevaluatie. Werkgever en werknemer evalueren het afgelopen jaar en stellen vast welk re-integratieresultaat ze in het tweede ziektejaar willen behalen en hoe ze dat gaan doen.
  • Is de werknemer na twintig maanden nog niet volledig aan de slag, dan stelt de werkgever in overleg met de werknemer een re-integratieverslag op. Hierin staan alle afspraken en concrete resultaten van de geplande werkhervatting.
  • Hebben alle inspanningen niet geleid tot terugkeer naar het werk, dan ontvangt de werknemer in de 87e week een WIA-aanvraagformulier van het UWV. Dit formulier moet hij binnen drie weken terug sturen aan het UWV. Snel daarna beoordeelt UWV het re-integratieverslag en voert het een WIA-keuring uit en start de WIA-uitkering indien aan de wettelijke voorwaarden is voldaan.
  • Indien noodzakelijk moet de werkgever het werk, de werkplek en/of de arbeidsmiddelen van de werknemer aanpassen.

Maatregelen tegen langdurig verzuim

  • Maak concrete afspraken in het PvA: wat doet de werknemer om weer aan het werk te komen? En wat doet de werkgever om hem weer aan het werk te helpen?
  • Bespreek het PvA regelmatig met de werknemer.
  • Verandert de situatie van de werknemer, zorg er dan voor dat er snel nieuwe afspraken worden gemaakt.

 

Wat kunt u doen?

Wilt u meteen inzetten op herstel van uw werknemer en een verbeterde positie op de werkvloer? Wij verzorgen voor u en uw werknemer een passend traject.

Door meteen in te zetten op zowel Spoor 1 als Spoor 2, zorgt u dat uw werknemer sneller en duurzamer re-integreert in uw bedrijf of elders.

Voor meer informatie neem contact met ons op of kijk bij onze diensten.

    Ontdek hoe wij uw werknemers kunnen helpen en profiteer van onze deskundige begeleiding

    Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat